Friday, November 2, 2007

Nicoara: "Avem bugete in crestere si 8-9 milioane nete"

Cum apreciezi evolutia Internetului in 2007?
Primul an de inceput al normalizarii, avem iIAB care a setat/ implementat standardele in materie de bannere, avem studiul BRAT cu primele rezultate de trafic, avem atat "asezari" in jurul playerilor din piata (mai putine), cat si "cautari" (vezi schimbarile de la arbomedia/ vodanet/ imedia/ realitatea catavencu), avem bugete in crestere si 8-9 milioane nete in publicitatea online.

Din ce zona a venit surpriza acestui an?
Surpriza a venit de la Tiger si cele doua intrari in Neogen/ BestJobs si eJobs, plus (pentru multi) sumele platite pentru aceste intrari, sume ce seteaza un nivel in piata.

Ce crezi ca lipseste cel mai mult Internetului de la noi?
Cred ca incepem sa avem o problema de oameni (vezi recenta campanie /blog realizata de cateva companii din domeniu), plus investitiile inca la un nivel mic (toata lumea baga banii in imobiliare poate si pentru ca internetul nu e un domeniu usor).

Mai e loc pentru antreprenori online?
Da, clar, exista loc pe toate segmentele pentru antreprenori si aici iti dau doua exemple de succes, Trilulilu.ro si Metropotam.ro, ambele cu 1-2 ani vechime.

Vezi si alte achizitii pe piata locala?
Dap, dar nu la un nivel mare, vor fi incercari de consolidari pe anumite domenii. Daca vor fi tranzactii majore, atunci acestea pot veni din zona NCH.

Vor deveni media traditionale si mai puternice online (USM si MPI avanseaza rapid, dar si ceilalti vor mai mult...)?
Cu siguranta, iar pe langa MPI si USM as adauga Sanoma (care tace si face), ProTV si Realitatea/ Catavencu.

Care crezi ca ar trebui sa fie focusul actual al playerilor online?
Consolidarea pozitiilor actuale

Se vorbeste din ce in ce mai mult de publicitate pe bloguri... Cum vezi tu dezvoltarea blogosferei din acest punct de vedere?
Exista deja bloguri inrolate in retele (vezi tolo.ro, vochin.ro sau blogsport in AdEvolution). Un posibil scenariu ar fi aparitia unei retele de bloguri care ulterior sa fie inglobata intr-un publisher sau adnetwork. Oricum blogurile sunt un alt vehicul media in zona de online, la fel ca orice alt site, nu trebuiesc privite separat.

Daca ar fi sa cumperi maine un site, care ar fi acela?
Sunt multe siteuri pe care le-as cumpara azi dar le pastrez pentru mine

Completeaza spatiul liber: Anul 2008 va fi anul ..dezvoltarii.. pe Internetul romanesc?

Orlando Nicoara este Managing Director la MediaPro Interactiv

No comments: