Friday, November 9, 2007

Nemes: "Fiecare nisa are 4-5 jucatori mari"

Cum apreciezi evolutia Internetului in 2007?
Cred ca s-a cam cernut piata, fiecare nisa are 4-5 jucatori mari care isi disputa primele locuri. Topurile nu sunt inca finale, cred ca vom mai avea inca multe surprize (gen cresteri foarte rapid ale unor site-uri noi sau rasturnari de clasamente). Bugetele de publicitate au crescut ceea ce este bine pentru ca aceasta piata are nevoie de sustinere pentru a creste in special in calitate. In 2007 s-a vazut ca publisherii independenti au inceput sa puna mai mult accent pe content, iar cei traditionali au venit pe net cu ceva mai mult decat copy&paste dupa produsul lor principal.

Din ce zona a venit surpriza acestui an?
A fost o surpriza faptul ca am avut prima investitie din partea unui fond in site-urile romanesti. Era un prim pas foarte necesar.

Ce crezi ca lipseste cel mai mult Internetului de la noi?
E nevoie de mai mult content de calitate, care se face cu bani. Deci e nevoie de mai multi bani ;).

Mai e loc pentru antreprenori online?
Cred ca este loc, dar depinde foarte mult de idee. Asa cum si in .com au aparut YouTube sau Facebook, aceste proiecte nu au venit de la numele mari din industrie.

Vezi si alte achizitii pe piata locala?
Cu siguranta vor fi si alte achizitii, totusi cred ca mai degraba anul viitor. Sunt multe companii sau fonduri de investitii care se uita acum la piata din Romania, si in viitorul apropiat vor actiona.

Vor deveni media traditionale si mai puternice online?
Deja online-ul este ceva necesar pentru ei, nu mai este doar o fita. Toate ziarele au mai nou stiri de ultima ora in timp real, sunt convinsa ca in curand toate televiziunile vor avea tot content-ul si pe net. Sunt emisiuni pe care l-as urmari, dar nu le prind niciodata la TV, si ca mine, sunt multi altii.

Care crezi ca ar trebui sa fie focusul actual al playerilor online?
Cred ca e nevoie de un pic mai multa creativitate si atentie la detalii in dezvoltarea site-urilor si implementarea campaniilor de publicitate.

Se vorbeste din ce in ce mai mult de publicitate pe bloguri... Cum vezi tu dezvoltarea blogosferei din acest punct de vedere? vezi inrolarea in retele ale unor bloguri?
Cred ca modelul cel mai potrivit e cel al retelelor de blogging gen Weblogs, cu niste nise foarte bine definite. Blogger-ul independent trebuie sa ramana independent. Daca isi pune problema profitului din publicitate, cred ca se transforma deja intr-o mica institutie de presa (deci devine altceva). S-ar putea ca unii dintre ei sa ma contrazica, insa intr-un fel scrii "liber", in alt fel pentru publicitate.

Daca ar fi sa cumperi maine un site, care ar fi acela?
As cumpara Last.fm pentru ca e o idee geniala si cred ca pe viitor se va monetiza foarte bine. Ideea de a pune in legatura oamenii in functie de muzica preferata are foarte mult sens. In Romania, nu e nimic care sa-mi faca cu ochiul.

Completeaza spatiul liber: Anul 2008 va fi anul ..SOCIAL NETWORKING-ului.. pe Internetul romanesc?

No comments: