Saturday, November 10, 2007

Panaitescu: "Bani sunt sau se gasesc"

Cum apreciezi evolutia Internetului in 2007?
Spre deosebire de 2006 - un an al schimbarilor, 2007 a fost un an al dezvoltarii durabile ca sa zic asa. Un an in care s-a investit mult in online, atat din interior cat si prin infuzii.

Din ce zona a venit surpriza acestui an?
Din fragmentarea pietei. Proces pe care il vad continuand si in 2008. Si din explozia bloggingului. Nu ca fenomen social cat ca si shift fata de publishingul online heirupist si gaunos uneori.

Ce crezi ca lipseste cel mai mult Internetului de la noi?
Oamenii dom'ne oamenii. Ca bani sunt sau se gasesc. De altfel sunt intiative in acest sens, de formare de tineri care sa prinda din zbor aceasta meserie, de "onlainist".

Mai e loc pentru antreprenori online?
Mai e loc berechet. Chiar ieri am inceput personal un nou proiect, care cred ca va fi principalul aducator de venituri pentru mine in 2008. Detalii in curand.

Vezi si alte achizitii pe piata locala?
Da, oamenii dau cu nasul pe la usi, si lucrurile se intampla pe langa noi. Zona asta a pietei e linistita, putine ies la iveala (Tiger si compania)

Vor deveni media traditionale si mai puternice online?
Publisherii traditionali se orienteaza, asta e clar, pentru ca au know how, acces la bugete, acces la capitalul necesar.

Care crezi ca ar trebui sa fie focusul actual al playerilor online?
Flexibilitatea si intelegerea nevoilor clientilor. S-a vandut CPM fara noima, un fel de spot tv de acum cinci ani. Clientii nu mai vor targeting demographic, vor engagement. Si doar cu un banner colorat nu mai merge.

Se vorbeste din ce in ce mai mult de publicitate pe bloguri. Cum vezi tu dezvoltarea blogosferei din acest punct de vedere?
Blogurile vor creste ca importanta, dar incet. Se vor impune blogurile corporate, de review-uri, de specialitate. Blogurile cu target difuz, personale sau tabloide vor suferi de marginalizare in continuare.

Daca ar fi sa cumperi maine un site, care ar fi acela?
As cumpara un domeniu.ro, as inregistra si marca aferenta la OSIM si m-as apuca de treaba. Sunt antreprenor, nu fond de investitii. Daca as sta pe galeata de bani as gandi altfel.

Completeaza spatiul liber: Anul 2008 va fi anul ... inovatiei ... pe Internetul romanesc?

Doru Panaitescu este consultant independent cu experienta de 9 ani in marketing online

No comments: