Friday, November 16, 2007

Zander: "Ma astept ca unele ziare si reviste sa renunte complet la variantele offline"

Cum apreciezi evolutia Internetului in 2007?
Penetrarea a crescut, piata a crescut, investitori avem, studiu de audienta la nivel de industrie avem. Toate semnele arata o maturizare a pietei, o intrare in normalitate daca vrem. Bugetele sunt din ce in ce mai consistente, internetul nu mai intra la "si altele" ci din ce in ce mai multi advertiseri il iau serios in considerare atunci cand isi alcatuiesc mixurile de media. A doua jumatate a anului a fost caracterizata de cresterea ponderii proiectelor speciale in spendingul total pe acest mediu. Ma astept ca si in 2008 aceasta tendinta sa se pastreze si sa vedem mai multa creativitate si originalitate si mult mai multe campanii "beyond the banner".

Din ce zona a venit surpriza acestui an?
Investitia Tiger in Neogen si Bestjobs. Dar o consider mai mult un semn de maturizare si normalizare a pietei decat o supriza propriu zisa.

Ce crezi ca lipseste cel mai mult Internetului de la noi?
Focusul pe utilizator si ce-si doreste el. Degeaba faci un site daca nu studiezi comportamentul celor pe care doresti sa-i atragi si sa-i pastrezi acolo. Si degeaba advertiserii vor bannere cat mai mari, cu sunet dat la maxim si animatii care-ti iau ochii cand de fapt cei carora incearca sa li se adreseze sunt satui pana peste cap de publicitate agresiva

Mai e loc pentru antreprenori online?
Loc exista, in special in zona de servicii. Dar este nevoie de idei bune si foarte bune, sustinute de resurse nu foarte limitate.

Vezi si alte achizitii?
Bineinteles, mai ales ca marile fonduri din afara abia acum incep sa-si indrepte privirile spre piata din .ro

Vor deveni media traditionale si mai puternice online?
Da, daca vor renunta la a da pur si simplu copy/paste din offline si vor incepe sa-si dezvolte content si servicii exclusiv online. Este un mediu mult mai permisiv, in care stirile pot fi updatate instant si la orice ora si nu se pune problema marimii paginii si a articolului. In plus, pe fondul scaderii audientei ma astept ca unele ziare si reviste sa renunte complet la variantele offline si sa se concentreze numai pe online, asa cum se intampla déjà in afara.

Care crezi ca ar trebui sa fie focusul actual al playerilor online?
Utilizatorul si nevoile lui de consum.

Se vorbeste din ce in ce mai mult de publicitate pe bloguri... Cum vezi tu dezvoltarea blogosferei din acest punct de vedere?
Exista déjà tentative de creare de retele de bloguri in vederea atragerii de publicitate clasica. Sunt destul de sceptica in ceea ce priveste succesul unei astfel de retele. Sunt 2-3 bloguri la noi care vand publicitate, bazandu-se in special pe notorietatea autorului (vezi tolo.ro). Dar pentru majoritatea blogosferei, cred ca modelele cu cel mai mare succes vor fi linkurile sponsorizate si publicitatea tip Adsense. Multi considera ca exista potential, dar pe termen mediu nu cred intr-o "explozie" a publicitatii clasice pe bloguri.

Daca ar fi sa cumperi maine un site, care ar fi acela?
:)...am cateva "in vizor" dar cum nu vreau sa mi-o ia cineva inainte...

Completeaza spatiul liber: Anul 2008 va fi anul ..... pe Internetul romanesc?
Cred ca in 2008 cuvintele de ordine pe Netul romanesc vor fi maturizare, consolidare, strategie, creativitate, originalitate.

Magdalena Zander este Senior Sales Manager la Netbridge Investments.

No comments: