Sunday, November 4, 2007

Roman: "Marile trusturi... sint cu arici la buzunar"

Cum apreciezi evolutia Internetului in 2007?
S-au schimbat multe fata de 2006. Plusuri: au aparut site-uri mai atent construite, pe platforme tehnice mai moderne, s-a investit mai mult, exista o atentie mai mare pentru comunitati, exista un instrument de masurare oficial, a crescut numarul conferintelor foarte interesante pe tema internet, etc.

Din ce zona a venit surpriza acestui an?
Nu cred ca au fost surprize.

Ce crezi ca lipseste cel mai mult Internetului de la noi?
Infrastructura. Inca e mica rata de penetrare a internetului la nivel national. Furnizorii de servicii sint alt minus deranjant. Am fost acum citeva zile in redactia online a Gazzettei dello Sport. Nu au decit grija stirilor. In rest, le sint livrate pe tava clasamentele, statisticile, imaginile video, imaginile foto in timp real, jocurile, etc....

Mai e loc pentru antreprenori online?
Da, e loc pentru antreprenori, chiar si cu resurse proprii limitate. Tocmai pentru ca simt lipsa furnizorilor de servicii.

Vezi si alte achizitii pe piata locala?
Tinind cont de piata de publicitate, care eu cred ca se va dubla in 2008, probabil ca fondurile de investitii se vor orienta catre agentiile de publicitate online.

Vor deveni media traditionale si mai puternice online?
Marile trusturi acorda atentie online-ului, dar inca sint cu arici la buzunar. Cred ca au potential sa investeasca mai mult. USM, MPI, trustul Catavencu s-au miscat cel mai bine. Sint si nume importante insa care au ramas datoare.

Care crezi ca ar trebui sa fie focusul actual al playerilor online?
In primul rind, investitia in oameni. Nu sint foarte multi pregatiti sa lucreze in online in acest moment.

Se vorbeste din ce in ce mai mult de publicitate pe bloguri... Cum vezi tu dezvoltarea blogosferei din acest punct de vedere?
Nu cred intr-un boom al publicitatii pe bloguri. Pentru ca marea problema in acest moment este calitatea blogurilor. Atit ca si continut, cit si din punct de vedere al limbajului in care se fac comentariile. Si, ar mai fi ceva important. Trebuie sa le lege ceva...Ori blogurile la noi sint foarte diversificate. Sint putine care merg pe o linie clara, pe o nisa. Ca sa exemplific ce vreau sa spun: GSP are o retea de bloguri a pasionatilor de sport in cadrul MYSPORT. Aici e cheia. O pasiune comuna.

Daca ar fi sa cumperi maine un site, care ar fi acela?
Neogen.ro :). Pentru comunitate.

Completeaza spatiul liber: Anul 2008 va fi tot un an de ..tranzitie.. pentru Internetul romanesc.

Augustin Roman este Director Executiv la Unlimited Sport Media

No comments: