Wednesday, November 7, 2007

Eram: "Publicitatea pe bloguri este doar un experiment"

Cum apreciezi evolutia Internetului in 2007?
Interesanta intrebare. Chiar daca as fi tentat sa spun ca in 2007 am asistat la evenimente importante in evolutia business-ului on-line din dot ro (achizitii, intrearea brat, mutari, migrari, etc), in fapt acestea sunt doar actiuni normale intr-o piata normala. Concluzia este ca, poate, in sfarsit am intrat in normalitate, desi cred ca o perioada de timp nu vom asista decat la experimente pe aceasta tema. Inca se simte lipsa acuta de strategie pe termen lung, de solutii orientate spre consumator, de disciplina si armonizare. Entuziasmul antreprenorial nu este viabil pe termen lung; el face minuni in zona start-up dar valoarea unei idei sta in capacitatea de a ramane in picioare pe termen lung.

Din ce zona a venit surpriza acestui an?
Imi respect ideea initiala. Surprize au fost dar cred ca impactul lor a fost putin exagerat. De invidie ar spune unii. Ambele au un factor de normalitate.

Ce crezi ca lipseste cel mai mult Internetului de la noi?
Cred ca o strategie clara. Un management functional si o armonizare intre toti jucatorii. Peste asta ar trebui sa se adauge in primul rand o mai buna cunoastere a celor care stau la baza intregului sistem : internautii. Despre acestia stim prea putin pentru a putea controla si contura o directie clara. Din nefericire rapoartele despre situatia internetului dot ro sunt de cele mai multe ori out of date sau circula pe sistemul stiu eu de la cineva. In momentul in care vom stii cine sunt si ce doresc internautii, abai atunci putem incepe sa definim o strategie.

O alta lipsa este cea de viziune globala. Internetul prin definitie nu limiteaza accesul global, dar se pare ca noi o facem exclusiv fara a ne gandi la consecinte. Desigur nu toate serviciile se preteaza la o prezenta globala, dar un exercitiu What If nu strica nimanui.

Mai e loc pentru antreprenori online?
Bineinteles ca poti incepe ca independent. Oricand cu orice resurse. Trebuie insa retinut ca antreprenor presupune si cunostinte de management, marketing, vanzari si comunicare. Am intalnit destule cazuri in care lipsa acestora a dus la dezastre in implementarea unor idei excelente. In plus sa excluda din prima secunda ideea de a construi ceva pentru a-l vinde ulterior. Ar fi corect pentru toata lumea

Vezi si alte achizitii playeri pe piata locala?
De ce nu!? In fond, 2007 a aratat ca se poate.


Vor deveni media traditionale si mai puternice online?
Este normal sa intre puternic pe on-line. Macar pentru a compensa scaderea veniturilor din media clasica (pe baza scaderii tirajelor sau audientei). Sau, de ce nu, pentru a acoperi o nisa noua.

Care crezi ca ar trebui sa fie focusul actual al playerilor online?
Orientarea catre clientul final: internautul. in momentul in care pierzi din vedere dorintele acestuia orice efort in orice directie devine cel putin inutil.

Se vorbeste din ce in ce mai mult de publicitate pe bloguri... Cum vezi tu dezvoltarea blogosferei din acest punct de vedere?
Publicitatea (clasica) pe bloguri este doar un experiment care nu permite prea multe reutilizari data fiind componenta personala implicata in constructia unui blog. Retelele sunt doar metode de captare a atentiei, au potential dar nu sunt neaparat formula invingatoare.

Daca ar fi sa cumperi maine un site, care ar fi acela?
Imi este greu sa raspund la aceasta intrebare. ar trebui sa fie un serviciu care a dovedit (sau poate dovedi) ca are potential pe termen lung. Cred ca aici intra site-urile de divertisment.

Completeaza spatiul liber: Anul 2008 va fi anul ..constientizarii.. pe Internetul romanesc. Altfel pierdem trenul.

Antonio Eram este Presedintele Netopia System

3 comments:

Daniel said...

"In plus sa excluda din prima secunda ideea de a construi ceva pentru a-l vinde ulterior. Ar fi corect pentru toata lumea."

De ce este incorect sa construiesti ceva cu perspectiva de ail vinde ulterior? Daca fondatorii ar fi gandit asa, 95% din startupurile de succes de astazi nu ar fi existat niciodata.

Antonio Eram said...

nu este incorect, dar gandind in acest mod risti sa iei in calcul o suita de factori relativi dar importanti.

Daniel said...

"risti sa iei in calcul o suita de factori relativi dar importanti"

poti sa reformulezi please? :)